Saint Joseph * Γεγονότα     Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017
30

Έπαινοι, βραβεία, χοροί και τραγούδια από τα ελληνικά νησιά. 

Τελετή λήξης του σχολικού έτους
 
«Με ανοιχτά πανιά από το Ιόνιο στο Αιγαίο»
Τότε, είπε και γεννήθηκεν η θάλασσα
Και είδα και θαύμασα…
Και στη μέση της έσπειρε κόσμους, μικρούς κατ’ εικόνα και ομοίωσή μου …
Ίπποι πέτρινοι με τη χαίτη ορθή και γαλήνιοι
 
Την τελευταία νύχτα του Ιουνίου, με διάθεση καλοκαιρινή που ενίσχυσε το ελαφρύ αεράκι της καλοκαιρινής νύχτας, ταξιδέψαμε με ανοιχτά τα πανιά, από το Ιόνιο στο Αιγαίο. Κλείσαμε τα μάτια και βρεθήκαμε σε κάθε νησί της πατρίδας μας, μέσα από τους στίχους του Ελύτη, του Καβάφη αλλά και το λυρισμό της Σαπφούς ή το λόγο του Ομήρου και του Πυθαγόρα ή τις παραδοσιακές ζακυνθινές καντάδες και κρητικές μαντινάδες, ακούσαμε τα τραγούδια τους, ξεφαντώσαμε με τους χορούς τους και παρασυρθήκαμε από τη χαρά της ζωής, το πρασινογάλαζο της θάλασσας, εκεί που ανταμώνει η στεριά με τη θάλασσα, που λαμπυρίζει κάτω από το φωτεινό, από τον ήλιο, γαλάζιο του ουρανού. Αδελφές, καθηγητές, Γονείς γίνανε μύστες μιας καλοκαιρινής ελληνικής νησιώτικης ιεροτελεστίας με οδηγούς τον λόγος, τη χαρά και τον αυθορμητισμό των μαθητών /τριών όλων των τάξεων και του Γυμνασίου και του Λυκείου που συμμετείχαν με τον πιο φυσικό τρόπο στη γιορτή αυτή που κήρυξε την έναρξη της εποχής της ξεγνοιασιάς και απόλαυσης των καρπών μιας επιτυχούς χρονιάς. Την εκδήλωση προλόγισε η Γενική Διευθύντρια της Σχολής, Soeur Espérance, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Ν. Καμπύλης, Διευθυντής Λυκείου, η κα Ε. Χάνου, Διευθύντρια Γυμνασίου και ο κ. Λ. Καλαβρυτινός, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
  
Ακολουθώντας τη ροή του διαβατάρη χρόνου, φτάσαμε στο τέλος ακόμα μιας σχολικής χρονιάς, με τα καλά της, τις αγωνίες, τις δυσκολίες, τις χαρές, τις ποικίλες εναλλαγές, που ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας στον αγαπημένο σχολικό μας χώρο. Κάθε χρόνο γίνεται η απονομή των διπλωμάτων των ξένων γλωσσών, καθώς και των τιμητικών τίτλων ως επιβράβευση των επιδόσεων σε άλλες πνευματικές δραστηριότητες, πέρα από τα σχολικά μαθήματα. Με αυτό ως αφορμή, τέθηκαν επί τάπητος, από τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας, κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαμε να διανθίσουμε αυτή την εκδήλωση. Το θέμα εκφράστηκε και επικυρώθηκε ομόφωνα: «Η ελληνική θάλασσα και τα διαμάντια της, τα νησιά της». Πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να παρουσιαστεί μια γιορτή= προάγγελος υποδοχής του καλοκαιριού που έρχεται. Μην ταράζεστε δεν θα σας παραδώσουμε μαθήματα Ιστορίας, Γεωγραφίας ή Βιολογίας σχετικά με τα νησιά μας. Σκοπός μας η ψυχική εκτόνωση, ως αμοιβή των κόπων μιας χρονιάς και η απόλαυση, μέσα από την ομαδική συμμετοχή.
 
Τα πελάγη μας το Ιόνιο και το Αιγαίο είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, ο πολιτισμός μας, η ύπαρξή μας. Λύνουμε, λοιπόν, τους κάβους και αρμενίζουμε προς τα Δυτικά, στα 7νησα. Τα νησιά του Ιονίου έχουν το καθένα την Ιστορία του, την ιδιαιτερότητά του, αλληλοσυνδέονται και αλληλοεξαρτώνται, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα Λευκάδα, Ιθάκη, Παξοί και Κύθηρα. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από την ενσωμάτωσή τους με την Ελλάδα αφού οι Άγγλοι θεώρησαν ασύμφορη την κατοχή τους και τα παρεχώρησαν. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί άφησαν το στίγμα τους.
 
Ο επτανησιακός πολιτισμός αποτελεί κράμα Δυτικού και ελληνικού και αποτυπώθηκε κυρίως στην επτανησιακή λογοτεχνία, ζωγραφική και μουσική. Η επτανησιακή καντάδα, διαφέρει τελείως από τα δημοτικά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας, χρωστά τη δομή τής μελωδίας της στις ιταλικές επιδράσεις και υπακούει σε μεγάλο βαθμό στους νόμους της δυτικής αρμονίας (bel canto). Στα επτάνησα εμφανίστηκε η πρώτη ελληνική έντεχνη μουσική και δημιούργησε παράδοση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η ελληνική μουσική.
 
Αιγαίο η υδάτινη λωρίδα που χωρίζει αλλά και συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Η ετυμολογία της ονομασίας της ανάγεται στο μύθο του Θησέα αν και πιο πειστική φαίνεται η εκδοχή η σχετική με την αίγα=κατσίκα από τα αρχαιότερα εξημερωμένα ζώα που αναρριχώνται πηδούν, σκαρφαλώνουν όπως ακριβώς τα κατάλευκα κύματα του φουρτουνιασμένου Αιγαίου πελάγους. Στολίδια του μοναδικά οι συστάδες των νησιών του, τα μαργαριτάρια του. Ευτυχώς που υπάρχουν, γιατί χάρη σ΄ αυτά με το εμπόριο και τη ναυτιλία η χώρα μας εξασφάλισε πλούτο, γνώσεις, νεωτερικές ιδέες (από τον πρόλογο της γιορτής).
  
Η γιορτή ξεκίνησε με την απονομή αγγλικών και γαλλικών διπλωμάτων, επαίνων και βραβείων συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, διαγωνισμούς Φυσικής, Πληροφορικής, Επιχειρηματικότητας, Θέατρο, Κοινωνική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα απονεμήθηκαν σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου:
 
Γαλλικά Διπλώματα (Sorbonne B2, C1, C2)
Αγγλικά διπλώματα (Lower – Proficiency)
 
Πιστοποιήσεις - Βεβαιώσεις:
MICROSOFT OFFICE SPECIALIST
F1 in SCHOOLS και PROJECT MANAGEMENT CERTIFICATES
MUN ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΑΘΗΝΩΝ, ΧΑΓΗΣ
EUROSCOLA
ΣΕΝ (Επιχείρηση σε Δράση) Γυμνασίου
Ομάδα BOTANOLOGREEK του προγράμματος ΣΕΝ - ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ)
Συμμετοχής στη 12η Ολυμπιάδα EUSO 2014 και στον Πειραματικό Διαγωνισμό του ΕΚΦΕ και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής.
Συμμετοχής στον Διαγωνισμό «Έκφραση και Δημιουργικότητα» - Σχολικός Εκφοβισμός – COMENIUS REGIO.
 
Υιοθεσίας 3ων παιδιών από το Νεπάλ, τη Ρουάντα και την Τανζανία μέσω της ActionAid. Η κα Χρυσούλα Σταματούκου, Development Education Officer, εκ μέρους της ActionAid, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και τόνισε τη σημασία ανάλογων πρωτοβουλιών, όταν μάλιστα, προέρχονται από την ευαισθησία άλλων συνομιλήκων τους.
 
Συμμετοχής στη Θεατρική ομάδα για την παράσταση «Δράκος», στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ.
 
Υπεύθυνοι καθηγητές οργάνωσης της γιορτής: κα Λ. Καραμήτσου, Φιλόλογος, κα Χρ. Κυριοπούλου, Φιλόλογος, κα Μ. Κλουκινιώτου, Χημικός.
Υπεύθυνοι χορών: κ. Ν. Προμπονάς και κα Δ. Μητροπούλου, καθηγητές Φυσικής Αγωγής
Υπεύθυνος χορωδίας: κ. Ηλ. Λιαμής, Υποδιευθυντής Γυμνασίου.
 

 

Δημοσιευμένο σε: Γυμνάσιο, Λύκειο
Actions: E-mail | | | |


No articles match criteria.

Microsoft IT Academy

Ανακοινώσεις
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2016-2017
15/6/2017 - 21:00 (Πρόσκληση)
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Εορτασμός Αγίας Αιμιλίας 2017
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
eTwinning 2017
Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
Διαγωνισμός Υποτροφιών 2017
Αποτελέσματα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
MFNU 2017
Χάγη
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017
Σας Ευχόμαστε Καλή Ανάσταση !
2017
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
Θέματα Υποτροφιών Γυμνασίου
2017-2018
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
2ème ECOLE OUVERTE
Δημοτικό, Σάββατο 1 Απριλίου 2017, 09:00-16:00
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
Θεατρική Παράσταση "Ο Κύκλος με την Κιμωλία"
Σάββατο 8 Απριλίου, 20:30
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Πρόσκληση σε Φιλολογικό Μνημόσυνο
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
 
YouTube Channel

  Εγγραφή   Είσοδος Copyright 2010-2011   |  Privacy Statement  |  Όροι Χρήσης     Developed by Vertitech