Saint Joseph * Γεγονότα     Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017
28

Η θεατρική ομάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πεύκης

«Ο Δράκος» 
Στα πλαίσια του προγράμματος «Διδασκαλία», η θεατρική ομάδα της Σχολής με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας, κας Κ. Γιαννούλη, Φιλολόγου, παρουσίασε το έργο του Ευγένιου Σβάρς, «Ο Δράκος». Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό θέατρο στην Πεύκη του Δήμου Πεύκης - Λυκόβρυσης, στις 27 και 28 Απριλίου 2014, σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΕ.Α.Π.» Περιβάλλον - Αθλητισμός - Πολιτισμός του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με την παρουσία πολλών τοπικών παραγόντων και πλήθος κόσμου που αποθέωσε τους μικρούς μας πρωταγωνιστές. Το έργο προλόγισε ο κ. Κ. Μπογδάνος, Δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού SKAI, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό η Soeur Espérance, Γενική Διευθύντρια της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» και η κα Β. Νικολαροπούλου, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΕ.Α.Π.».
 
Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου δεν είναι τυχαία, καθώς η θεατρική παιδεία στο Σχολείο μας είναι κάτι παραπάνω από καλλιτεχνική έκφραση: λειτουργεί μέσα σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο, ώστε να μην είναι απλώς μια μίμηση πράξεως, αλλά μια πράξη εγρήγορσης. Έτσι, το 2011 ανέβασαν τους Ηλίθιους του Νιλ Σάιμον, που πραγματεύεται την αλλοτρίωση, στην οποία οδηγεί η προπαγάνδα τους πολίτες, το 2012 τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ, έργο που στηλιτεύει τη διαφθορά της εξουσίας, το 2013 τον Ταρτούφο του Μολιέρου, τον κλασικό πολιτικάντη υποκριτή. Φέτος, συνέχισε με το Δράκο του Σβαρτς, που καυτηριάζει τον ολοκληρωτισμό κάθε τύπου. Στόχος αυτών των δραματουργικών επιλογών ήταν, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της μετουσίωσης του κειμένου σε δράση, να προβληματιστούν οι μαθητές μας για τη σύγχρονη πραγματικότητα και να εμπνευστούν, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες που θα αναλάβουν να τη βελτιώσουν ριζικά και να πάψουν να ζουν σε έναν κόσμο κοινωνικά, ηθικά και φυσικά καθημαγμένο (από το πρόγραμμα της παράστασης).
 
Η υπόθεση του έργου
 
Ένας Δράκος, εγκατεστημένος αιώνες σε μια πόλη, τρώει τους κατοίκους της και λυμαίνεται την παραγωγή τους. Ο Δήμαρχος της πόλης και ο γιος του είναι οι πιστοί του ακόλουθοι, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εξουσία του, ενώ οι κάτοικοι της πόλης εμφανίζονται, απολύτως, συμβιβασμένοι με την ιδέα ότι ένας Δράκος μπορεί να τους εξοντώνει σε κάθε επίπεδο με κάθε επώδυνο μέσο. Μέχρι που στην πόλη έρχεται ένας ιππότης, ο οποίος έχει γεννηθεί για να εκπληρώνει μια αποστολή: να βοηθά τους ανθρώπους σε όποιο πρόβλημα κι αν έχουν. Αποφασίζει λοιπόν να μονομαχήσει με το Δράκο «ταράζοντας τα ήσυχα νερά της πόλης» και δημιουργώντας πανικό στην ηγεσία. Ίντριγκες και προπαγάνδα θα προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. Δε θα τα καταφέρουν! Ο ιππότης θα νικήσει, αλλά ο Δήμαρχος και ο γιος του θα καπηλευτούν τη νίκη του.
  
Το μήνυμα του έργου και οι μικροί πρωταγωνιστές
 
Το έργο του Σβαρτς, «ο Δράκος», συνδέεται άμεσα με την πραγματικότητα και προβάλλει την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. «Δράκοι» είναι όσοι σήμερα, εκτός από κάποια υλικά οφέλη, προσφέρουν κυρίως ελπίδες και όνειρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αδύνατα. Και ο λαός - όπως και στο έργο, οι κάτοικοι της πόλης - μέσα στην απελπισία του, τους εμπιστεύεται και συμβιβάζεται, με αποτέλεσμα να οδηγείται στην εξαθλίωση και κατά συνέπεια στην εξόντωση. Φυσικά, υπάρχει και ο ρόλος του Δημάρχου και του γιου του, οι οποίοι, πιστοί στον Δράκο, αδιαφορούν για την τύχη των συμπολιτών τους. Είναι αυτοί και όσοι άλλοι βάζουν το χρήμα και τη δόξα πάνω από την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την τιμιότητα. Όμως, όπως και σε όλα τα παραμύθια, στην παράστασή μας θα εμφανιστεί ο ιππότης έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά της λέξης αυτής: ευγένεια, θάρρος, καλοσύνη, τιμή, με λίγα λόγια ένας αδιάφθορος άνθρωπος, που δεν αντέχει την αδικία και είναι έτοιμος να πολεμήσει το Δράκο. Τα εμπόδια θα είναι πολλά και ο δρόμος δύσβατος, αλλά θα τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι αν κι εμείς θα ανακαλύψουμε τον ιππότη μέσα μας, ώστε να λυτρωθούμε από τους σύγχρονους Δράκους...
 
Μ. Γουργουλέτης, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου
 
 
Η συμμετοχή στη σχολική θεατρική ομάδα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία τρέλας! Πρόβες μέχρι τελικής πτώσεως, σωματική εξάντληση, αφοσίωση που μετατρέπεται σε φιλοδοξία για το καλύτερο αποτέλεσμα! Το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει. Μέσα από την προσπάθεια γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τα όριά σου, δένεσαι με άτομα, αποκτάς ισχυρές σχέσεις, βιώνεις ακραία συναισθήματα. Το δύσκολο χρέος της ολοκληρωμένης δουλειάς εναποτίθεται στις πλάτες μιας ομάδας η οποία πρέπει να συνεργαστεί και να λειτουργήσει αρμονικά. Και εκεί που νομίζεις ότι έχεις καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών, ακούς μια φωνή κάτω από τη σκηνή να φωνάζει  ''ΈΝΤΑΣΗΗΗ!''. Δεν καταλαβαίνεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο, ώσπου κάποια στιγμή το ζεις και φτάνεις σε ένα απόγειο πρωτόγνωρης για εσένα δημιουργικότητας. Αυτό είναι το θέατρο. Μια πρόκληση, μια παράνοια που σε γεμίζει!
 
Μ. Χατζόπουλος, ο «Δήμαρχος» της παράστασης
 
 
Μάσκες. Προσωπεία που πίσω τους κρύβονται αίτια, κίνητρα, δολοπλοκίες. Πίσω από την κάθε μία κρύβεται ένας Δράκος. Ένα τέρας που μας ελέγχει, μας πνίγει και μας χειραγωγεί, όλα υποσυνείδητα. Κι όμως ο δράκος δεν καραδοκούσε πάντα πίσω από τη μάσκα. Στην αρχή τον φανταζόμαστε σαν ένα αυγό... Το οποίο τρέφεται από την απελπισία, την ματαιοδοξία, το χρήμα, τη δόξα.
Και τότε σκάει και εμφανίζεται ο δράκος... Που εκμεταλλεύεται καταστάσεις, ανθρώπους, αδυναμίες.
 Η όρεξή του ακόρεστη..
Και ποιος ταΐζει αυτό το τέρας άραγε; ΕΜΕΊΣ.
Ο
 Δράκος τρέφεται από το χέρι μας. Ψυχές αλυσοδεμένες, μουγκές, τυφλές, φοβισμένες, καταραμένες, συνεχίζουμε να τρέφουμε τα τέρατα της κοινωνίας μας. Εμείς, αντιπροσωπεύουμε τους χωρικούς από το έργο του Σβαρτς και όχι αυτοί εμάς. Ζούμε για τον Δράκο και όχι για τους εαυτούς μας και για τον συνάνθρωπό μας. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια παγίδα συμφερόντων και ανήθικων παιχνιδιών. Κι όμως, προπαγάνδες υπήρχαν από πάντα. Με τους Δράκους να πιστεύουν πως «ο καλύτερος τρόπος να ελέγξει κανείς τους ανθρώπους είναι να τους φοβίζεις.»
Σήμερα, σε μια κοινωνία υποτιθέμενης προόδου και ελευθερίας, είμαστε δέσμιοι σε αλυσίδες που πέρασαν γύρω μας. Και οι κραυγές μας πέφτουν στο κενό. Μας έχουν φιμώσει. Μένουμε στην άγνοια... Ή καλύτερα, μαθαίνουμε όλα όσα ΕΚΕΙΝΟΙ θέλουν να μάθουμε! Ο τύπος, οι Αρχές, οι Κυβερνήσεις, οι πολιτικοί, οι εταιρείες, όλα παρουσιάζουν ένα ψεύτικα ειλικρινές παρουσιαστικό. Όλα γύρω μας, σχηματίζουν την τέλεια προπαγάνδα. Μας χαστουκίζουν και εμείς γυρνάμε και το άλλο μάγουλο. Αντί να είμαστε δέσμιοι σε πραγματικά, υλικά δεσμά, είμαστε φυλακισμένοι σε νοητές αλυσίδες, που τόσο ύπουλα τοποθέτησαν γύρω μας. Ούτε φωνή έχουμε ούτε βλέπουμε τι γίνεται. Ή, μάλλον, υπάρχουν λίγοι που βλέπουν, ακούν και δρουν.
Είναι καιρός, πλέον, να γίνουμε και εμείς «Λανσελότοι» και να εξαφανίσουμε τους «Δράκους» της κοινωνίας μας και κυρίως αυτούς που βρίσκονται μέσα μας.
 
Γλ. Κατσιμάνη, η «Μουσικός» της παράστασης
 
 
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ (με τη σειρά που εμφανίζονται)
 
Γιάννης Κάλκος, Λανσελότος
Αρετή Ποταμιάνου, Γάτα
Νίνα Χριστοπούλου, Γάτα
Βαγγέλης Γεροντούκος, Καρλομάγνος
Δανάη Ιουστινιανού, Έλσα
Μάρα Κουρκουτά, Δράκος
Μαρία Κατρή, Δράκος
Φιλίππα Γρίβα, Δράκος
Μιχάλης Χατζόπουλος, Δήμαρχος
Γιώργος Τσάπογλου, Χένρυ
Καλυψώ Βουδούκη, Φίλη - χορός
Τζωρτζίνα Βρυώνη, Φίλη - χορός
Δήμητρα Γίδαρη, Φίλη - χορός
Ευγενία Κοπανά, Φίλη - χορός
Αγγελική Λύκου, Φίλη - χορός
Γεωργία Μούρτου, Φίλη- χορός
Σινιάρα Τατιάνα, Φίλη - χορός
Κλαίρη Τόλη, Φίλη - χορός
Μαρκελίνα Ρούσσου, Υφάντρα - χορός
Σοφία Σιλιβέρδη, Υφάντρα - χορός
Αγγελική Γεωργοπούλου, Καπελού - χορός
Γλυκερία Κατσιμάνη, Μουσικός - χορός
Μελίνα Κορατζάνη, Δημοσιογράφος - χορός
Ανδρομάχη Κατσόγιαννου, Δημοσιογράφος - χορός
Εβελίνα Μάρκου, Δημοσιογράφος - χορός
Μυρτώ Πλευράκη, Παιδάκι - χορός
Λούλα Κώτσου, Μαμά - χορός
 
Υποκριτική Διδασκαλία: κα Εβίτα Παπασπύρου (ηθοποιός)
Χορογραφίες: κ. Κωνσταντίνος Ρίζος (χορευτής - χορογράφος)
Σκηνικά: κα Ελένη Σημαιάκη (καθηγήτρια Καλλιτεχνικών),
κ. Φραγκίσκος Μαραγκός, κα Κέλλυ Σπυριδάκη (Φιλόλογος)
Μιχάλης Γουργουλέτης-Κοκκίδης, Πέτρος Αραμπατζής,
Πάρις Καλαβρυτινός, Βύρων Σταματιάδης
Κοστούμια: «Βεστιάριο», Σχολή Θεάτρου «Μοντέρνοι Καιροί»,
Βεστιάριο της Σχολής, κα Ρούλα Παπαδοπούλου
Επιμέλεια Μουσικής & Ηχητικών εφέ:
 κ. Δημήτρης Κατραντσιώτης (μουσικός)
Επιμέλεια Φωτισμών: κ. Κώστας Νταλιάνης (σκηνοθέτης)
Επεξεργασία video: κ. Μάριος Χατζησάββας
 
Στην κονσόλα φωτισμού & ήχου: κ. Βαγγέλης Παπακύριος
Αμαλία Μπιμπίκου
Επιμέλεια αφισών: κ. Γεώργιος Λάμαρης
Επιμέλεια προγράμματος-προσκλήσεων: κα Μαρία Λάμαρη
 
Υπεύθυνη προγράμματος «Διδασκαλία»:
κα Τίνα Γιαννούλη
 

 

 Φωτογραφικό Υλικό

 

Δημοσιευμένο σε: Γυμνάσιο, Λύκειο
Actions: E-mail | | | |


No articles match criteria.

Microsoft IT Academy

Ανακοινώσεις
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Γιορτή Λήξης Σχολικού Έτους 2016-2017
15/6/2017 - 21:00 (Πρόσκληση)
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017
Εορτασμός Αγίας Αιμιλίας 2017
Σάββατο 17 Ιουνίου 2017
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017
eTwinning 2017
Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
Διαγωνισμός Υποτροφιών 2017
Αποτελέσματα
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017
MFNU 2017
Χάγη
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017
Σας Ευχόμαστε Καλή Ανάσταση !
2017
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017
Θέματα Υποτροφιών Γυμνασίου
2017-2018
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017
2ème ECOLE OUVERTE
Δημοτικό, Σάββατο 1 Απριλίου 2017, 09:00-16:00
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
Θεατρική Παράσταση "Ο Κύκλος με την Κιμωλία"
Σάββατο 8 Απριλίου, 20:30
Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Πρόσκληση σε Φιλολογικό Μνημόσυνο
Κυριακή 12 Μαρτίου 2017
 
YouTube Channel

  Εγγραφή   Είσοδος Copyright 2010-2011   |  Privacy Statement  |  Όροι Χρήσης     Developed by Vertitech