Saint Joseph * Γεγονότα * Ανακοινώσεις     Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017
03

Χάγη

 Φωτογραφικό Υλικό

MFNU 2017 – La Haye - Lycée Français Vincent Van Gogh 31 mars-2 avril 2017

 

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» συμμετείχε και φέτος, με 4 μαθήτριες, στο 13ο Γαλλόφωνο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – Modèle Francophone des Nations Unies (MFNU), το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Λύκειο Vincent Van Gogh στη Χάγη, από την 31η  Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017, με γενικό θέμα «Χρηστή Διακυβέρνηση και Διεθνής Συνεργασία» - « Bonne gouvernance et coopération internationale » Στο συνέδριο αυτό, το οποίο αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων των επιτροπών του Ο.Η.Ε., συμμετείχαν πάνω από 600 μαθητές, από 35 διαφορετικά σχολεία, από την Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ισπανία, το Κατάρ, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, το Μπενίν, τη Νιγηρία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

 

Οι 4 μαθήτριες – διπλωμάτες του Σχολείου μας, μετά από ενδελεχή έρευνα σε γαλλόφωνες  πηγές πληροφόρησης, μελέτησαν τα φλέγοντα ζητήματα των επιτροπών τους καθώς και τις θέσεις των χωρών πάνω σ’ αυτά, συνέταξαν αναφορές προτείνοντας τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, στήριξαν τις θέσεις αυτές, διαπραγματεύτηκαν με ισχυρούς «αντιπάλους», συμμάχησαν με εκπροσώπους χωρών-μελών με τους οποίους είχαν κοινά συμφέροντα, για να προτείνουν, στο τέλος, συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων, έχοντας πάντα κατά νου τις θεμελιώδεις αρχές του Ο.Η.Ε: τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη, ανάμεσα στα έθνη, φιλικών σχέσεων που θα βασίζονται στον σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης  των λαών, τη  διεθνή συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως και για την ανάπτυξη και ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

 

Οι μαθήτριες του Σχολείου μας αποκόμισαν μ’ αυτή τους τη συμμετοχή πολύτιμα εφόδια και σημαντικές αξίες για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όπως κριτική σκέψη, ατομική δέσμευση για την επίτευξη του κοινού καλού, ικανότητα επίλυσης  προβλημάτων και συγκρούσεων, αλληλεγγύη, σεβασμός και ανεκτικότητα προς τον άνθρωπο και τις δημοκρατικές αξίες.

 

Με όχημα τη χρήση της γαλλικής γλώσσας, έμαθαν να ερευνούν, να συνδιαλέγονται  με νέους διαφορετικής κουλτούρας, να παραμερίζουν τις ιδιαιτερότητες, να ξεπερνούν τις διαχωριστικές γραμμές που εμποδίζουν την επικοινωνία και αποτελούν πηγές εντάσεων και πολέμων και να στοχεύουν στη συναίνεση μέσα από την συνεργασία, την έμπρακτη συμμετοχή τους ως ενεργών πολιτών που παλεύουν για  μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική αλλά και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου, δικαιότερου και πιο ασφαλούς κόσμου ως αυριανοί ηγέτες.

 

Η ατζέντα του 13ου Γαλλόφωνου Διεθνούς Συνεδρίου του Ο.Η.Ε ήταν η εξής: 

 

Conseil des droits de l’homme :

 

  • Comment promouvoir la représentation politique des femmes afin d’améliorer la gouvernance des Etats ? 
  • Comment prévenir les détentions arbitraires et les disparitions au sein des populations civiles ? 

 

Σούλου Αγγελική: εκπρόσωπος του Κονγκό

 

Conseil économique et social

 

  • Comment promouvoir une économie mondiale respectueuse des particularités régionales et locales ?
  • Comment gérer les biens communs à l’échelle planétaire ? 

 

Στεργίου Αριάδνη: εκπρόσωπος της Χιλής

 

G20

 

  • Comment aborder la question des lanceurs d’alerte ?
  • Comment lutter contre l’utilisation de groupes mercenaires, qui sont un obstacle au respect des droits de l’homme tels que le droit à l’autodétermination ?

 

Ναχάτ Μαριαντωνία και Τσούτη Κατερίνα: εκπρόσωποι του Καναδά

 

Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Χάγη συμπεριλάμβανε τα εξής:

 

Πέμπτη 30-03-2017:Συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αναχωρήσαμε για Άμστερνταμ. Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από τον Μύλο του Ρέμπραντ και συνεχίσαμε με την επίσκεψη στο παραδοσιακό ολλανδικό ψαροχώρι Volendam, όπου παρατηρήσαμε από κοντά το φαινόμενο της διαφοράς στο υψόμετρο της επιφάνειας της θάλασσας από την επιφάνεια του εδάφους. Το απόγευμα, μεταφερθήκαμε στη Χάγη, έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Ολλανδικού Κοινοβουλίου με το περίφημο Παλάτι της Ειρήνης, τις Πρεσβείες και τα μοναδικής αξίας κτίρια. 

 

Παρασκευή 31-03-2017: Την 1η ημέρα του συνεδρίου, παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης του Συνεδρίου στο επιβλητικό Kurhaus το οποίο δεσπόζει στην παραλία του Scheveningen, στη Χάγη, όπου πήραν το λόγο διακεκριμένοι ομιλητές: ο κ. Franck Barro, Διευθυντής του Lycée français Vincent van Gogh, ο κ. Philippe Lalliot, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ολλανδία και ο κ. Laurent Stravato, εκπρόσωπος της Διεθνούς Τράπεζας αναφέρθηκαν σε φλέγοντα ζητήματα όπως αυτά της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, της αειφόρου ανάπτυξης, της φτώχειας, της ανεργίας, για να τονίσουν τη σημασία της χρηστής διακυβέρνησης και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Το απόγευμα, μετά το τέλος της πρώτης φάσης των συνεδριάσεων των επιτροπών, παρακολουθήσαμε το ντοκυμαντέρ « Dans la peau d’un lanceur d’alerte », το οποίο μας παρουσίασε την ιστορία του Raphaël Halet, του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος, χάρη στον οποίο αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Raphaël Halet, απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών και καθηγητών, ανάλυσε διεξοδικότερα την υπόθεση Luxleaks και τον τρόπο με τον οποίο, αψηφώντας τις απειλές εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του, κατάφερε να οδηγήσει στα χέρια της διεθνούς δικαιοσύνης την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

 

Σάββατο 1-04-2017: Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν για 2η ημέρα. Άρχισαν  στις 9:00 και διήρκεσαν έως τις 17:00 με ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο. Στη συνέχεια, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο, ενώ, αργότερα, απολαύσαμε στην παραλία Scheveningen της Χάγης, ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα που δημιουργούσε μια φυσική αισθητικά σύνθεση, μια έκρηξη κάθε χρωματικής απόχρωσης, που απλώνονταν περίτεχνα στον ορίζοντα, ανάμεσα στον ουρανό και τα άγρια νερά της Βόρειας Θάλασσας. 

 

Κυριακή 2-04-2017: Ήταν η τελευταία ημέρα του συνεδρίου. Από τις 09:00 έως τις 11:00 συνεδρίασαν παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση. Από τις 11:15 έως τις 12:00 έγινε ο απολογισμός των εργασιών και η τελετή λήξης.  Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τη Βασιλική Πινακοθήκη Mauritshuis, όπου εκτίθενται έργα των σημαντικότερων Ολλανδών ζωγράφων, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ και το «Μάθημα ανατομίας»  του Ρέμπραντ. Ακολούθησε επίσκεψη στο Madurodam, όπου θαυμάσαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ολλανδίας σε μορφή μινιατούρας (σε κλίμακα 1:25).  

 

Δευτέρα 3-04-2017: Το πρωΐ, επισκεφθήκαμε την έδρα της Eurojust, την Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας, η οποία βοηθά τις εθνικές αρχές να συνεργάζονται για την καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος που αφορά περισσότερες από μια χώρες της ΕΕ. Εκεί, ο εισαγγελέας ευρωπαϊκών θεμάτων, κ. Νίκος Ορνεράκης και οι συνεργάτες του μας παρουσίασαν το έργο της Eurojust και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις της μονάδας αυτής. Στη συνέχεια, αναχωρήσαμε για επίσκεψη στο Delft, την πρώτη πρωτεύουσα του Ολλανδικού κράτους με το πανέμορφο μεσαιωνικό κέντρο της, που αποτελείται από σπίτια του 17ου και 18ου αιώνα, την παλαιά εκκλησία (όπου είναι θαμμένοι όλοι οι βασιλείς). Είναι μια από τις σημαντικότερες και ομορφότερες ολλανδικές πόλεις, παγκοσμίως γνωστή για τις χαρακτηριστικές μπλε πορσελάνες της, και ως γενέτειρα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ. Αργότερα, κάναμε έναν περίπατο στην Πλατεία των Μουσείων στο Άμστερνταμ και τέλος, φορτωμένοι με πολλές εικόνες και εμπειρίες αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ όπου μας περίμενε η πτήση μας για την Αθήνα, σίγουροι ότι το ταξίδι αυτό θα μας μείνει αξέχαστο.  

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια γαλλόφωνου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών:  κα Αικ. Λιάγκου, καθηγήτρια Γαλλικών και αναπληρώτρια Διευθύντρια Λυκείου με την πολύτιμη βοήθεια της φιλολόγου, κας Ελ. Γιαννακουλοπούλου.  

Δημοσιευμένο σε: Saint Joseph
Actions: E-mail | | | |

Αξίζει να δείτε...
Πρόγραμμα Υποτροφιών 2016-2017 - Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016
Έναρξη Σχολικού Έτους 2015-2016 - Αγιασμός - Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015
Euroscola 2015 - Τρίτη, 19 Μαΐου 2015
11ο Γαλλόφωνο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (MFNU) - Τρίτη, 19 Μαΐου 2015
33ο Διεθνές Συνέδριο Model United Nations (MUN), στο Royal Russell College, στο Λονδίνο - Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015
Saint Joseph [Athens] Microsoft Showcase School - Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014
Έναρξη σχολικής χρονιάς - Αγιασμός - Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014
Επιτυχόντες Πανελλαδικών Εξετάσεων 2014 - Σάββατο, 30 Αυγούστου 2014
Τελετή λήξης του Σχολικού Έτους (Γυμνάσιο - Λύκειο) - Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014
Τελετή Αποφοίτησης Γ΄Λυκείου 2014 - Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014
Ποδοσφαιρικός αγώνας καθηγητών και Γ΄ Λυκείου - Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014
Το Δημοτικό στη Δυτική Μακεδονία - Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014
Πηγαίνετε και μ’ όσα έχετε… - Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014
Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή Ελλάδα - Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014
«Σε ένα λεπτό μπορεί να χάσεις τα πάντα» - Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014
Ομάδα X-aile Racing 2014 - Σάββατο, 3 Μαΐου 2014
«Ο Δράκος» - Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014
Βόλος, Ανάβρα, Πήλιο, Μετέωρα - Σάββατο, 12 Απριλίου 2014
Βόλος και Πήλιο - Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014
Euroscola 2014 - Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014


Microsoft IT Academy

c1 c1 c1
 Κατηγορίες Ανακοινώσεων
  
 
YouTube Channel

  Εγγραφή   Είσοδος Copyright 2010-2011   |  Privacy Statement  |  Όροι Χρήσης     Developed by Vertitech